„Предлагаме да се премахне ДДС – то за дарените храни от 1 януари 2017 година.“ Това заяви омбудсманът на Републиката Мая Манолова по време на пресконференция.

„Защо храната се изхвърля, а не се дарява? Отговорът е: защото производителите и търговците на храни нямат стимул за това“, обясни Манолова и приведе като аргумент за думите си факта, че към момента на търговците им излиза много по-евтино да унищожават храната, вместо да я даряват. „Затова ние предлагаме да се премахне ДДС от 1 януари 2О17 година от дарените храни. Предложението ни е до финансовия министър, защото това е правилната процедура и параметрите на тази процес да бъдат заложени в бюджет 2017 година“, разясни тя. По отношение на процедурните въпроси омбудсмнът изрази готовност да се включи с работна група към Министерството на финансите, за да се подпомогне дейността им.

4896417

Снимка: БГНЕС

Успоредно с това, Мая Манолова постави началото на инициативата „Всеки ден – Великден“, като обяви и следното: „Заедно с браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, БАБХ и Асоциацията на ресторантьорите даваме старт на кампанията за стимулиране на дарението на хранителни продукти.“

Стартирането на благотворителната кампания Манолова обясни като естествено продължение на инициативата, реализираната през април – „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, която се проведе под патронажа на омбудсмана. „Бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева“, припомни тя. „Поехме ангажимент да превърнем дарителството от кампания в ежедневие, затова нарекохме тази кампания „Всеки ден – Великден“, защото нейната цел е да направи дарителството ежедневна дейност“, допълни Манолова.

Омбудсманът коментира и официалните данни от Националния статистически институт, според които „годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна.“ Манолова обясни, че в същото време почти половината от българите живеят в риск да попаднат в прага на бедността и живеят при тежки житейски условия. „Най-засегнати от това са пенсионерите и децата. Една трета от тях са деца, които живеят в бедност и се хранят по-зле от всичко свои връстници в Европа“, припомни тя.

4896420

Снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply