Няма да има застрояване на “Кара дере“ и другите защитени зони и плажове по Черноморието. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на официалното откриване на обновения булевард „Трети март”.

20_4

снимка: wikimapia

„Проведох дълга и обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации в духа на един добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим „Кара дере“, подчерта Павлова. „Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения”, каза още Лиляна Павлова.

4888536

снимка: БГНЕС

По думите на министър Павлова, на територията зад плажа, т.нар. зона „Б“, назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Тя обясни, че вече не само са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има. „Единственото, което може да бъде направено е ажурна ограда, с която само се отделя терена“, обоснова се министър Павлова. Тя се обърна към организациите, с думите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Министърът се аргументира, че на първо място възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка.

По отношение на проекта по фонд „Солидарност“ за отводнителните дерета в кв. „Аспарухово“ министър Лиляна Павлова отбеляза, че навсякъде общините и бенефициентите, които получиха финансиране по Фонд „Солидарност“ срещат два проблема. „Тъй като това са спешни и аварийни дейности, които трябва да бъдат възлагани навсякъде, са на принципа на инженеринга, което допълнително забавя процеса, тъй като трябва да има допроектиране, първо на това, което трябва да се направи, а след това строителство. Много често, в 99% от случаите има обжалване на процедурите. То от своя страна води до абсолютно забавяне в проектите и тяхното изпълнение. Аз се надявам, че максимално бързо ВАС или ще даде предварително изпълнение на Варна или ще приключи жалбата по делото за избран изпълнител, за да се започне работа”, каза още регионалният министър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и кмета на Варна Иван Портних откриха официално втория етап от обновяването на булевард „3 март“ в морската столица. Рехабилитацията на двете части от булеварда се осъществява със средства от МРРБ. „Изпълняваме ангажимента, който правителство прие и подпомагаме усилията на кмета Варна да върне своя облик и блясък. Мисля, че това вече е факт, защото Варна разцъфна.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. Рехабилитацията на двете части от булеварда се осъществява със средства от МРРБ.

4882706

снимка: БГНЕС

Министър Павлова подчерта, че в последните години правителството е предоставило над 22 млн. лв. като допълнителна подкрепа към бюджета на общината за реновирането, ремонта и рехабилитацията на всички основни булеварди на града. „Това е много сериозен ресурс като инвестиция от държавния бюджет в подкрепа на развитието на града“, каза министър Павлова. Тя бе категорична, че подкрепата ще продължи, като от изключителна важност е много бързо да започнат проектите по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Средства от европейската програма ще бъдат насочени по три основни направления – ремонт, рехабилитация на улици и улична мрежа, модернизиране на градската среда, междублокови пространства и др. в кв. Аспарухово и останалите райони на Варна. Министърът уточни, че предстои провеждането на тръжните процедури, защото програмата е одобрена, след което максимално бързо проектите трябва да започнат. Отделно са инвестициите по линия на обновяване на градските училища и професионални гимназии по ОПРР.


Share Follow

Leave A Reply