Радикалният ислям се прие за криминално деяние на първо четене със 106 гласа „за“, след като народните представители гласуваха промените в Наказателния кодекс (НК).

Против криминализирането на радикалния ислям гласуваха 3-ма депутати, въздържали се бяха 10, докато представителите на ПП ДПС напуснаха пленарната зала още преди да започне обсъждането.

4858336

Снимка: БГНЕС

Промените в НК, които бяха разгледани днес, са внесени в НС от съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Като исканото от него наказание е лишаване от свобода за период от три години.

„Да приемем една санкция – този тероризъм е факт в Европа и света, ние сме длъжни да вземем някакви мерки”, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. В допълнение, той призова ДПС да подкрепи приемането на промените, за да покаже на обществеността, че е партия, работеща в интерес на България.

Алиосман Имамов разясни следното: „ДПС сме против всякакви форми на насилие и тероризъм и радикализъм, с които се убиват човешки животи и се пречи на хората да се развиват демократично.“

НПК_MKF7YuH.JPG.780x473_q85_box-0,65,2160,1375_crop_detail

По време на обсъждането депутатите изпитаха затруднение при дефинирането и разграничаването между „религия“ и „идеология“. Също така, народните представители от ДПС не одобриха криминализирането на престъпление, носещо правното наименование „радикален ислям“, и факта, че фактическият му състав следва да бъде поставен в близост до този на „фашизма“, например. Като алтернативно название те предложиха „радикални религиозни форми“.


Share Follow

Leave A Reply