Ще има ли спешно заседание на ЕП? Къде се намирате в момента? 

Аз се намирам в София в момента. ЕП няма да има заседание днес, ще има след малко изявление на четиримата президенти на трите европейски институции и на холандското председателство на Европейския съвет.

Как мислите, че евентуалното излизане на Великобритания ще се отрази на ЕС?

Няма как да не се отрази на ЕС, ще се отрази негативно и на двете страни. Очаквам за Великобритания тази негативна тенденция да бъде по-сериозна, отколкото за ЕС, но европейските лидери и политици трябва сериозно да дадат сигнал, че Европа остава силна, че Европа има план за действие по всички наболели теми, с които се злоупотребява от националисти и популисти, особено свързани с миграцията, защото нека да бъдем честни и да кажем, че това, което се случи във Великобритания, беше базирано на темата миграция. Фараж работеше много усилено върху сантиментите и чувствата на хората по отношение на мигрантите. Това са мигранти от европейските страни включително и български граждани, живеещи и учещи в Обединеното кралство.

Смятате ли, че и други държави ще последват примера на Великобритания или ще успее да се изолира този случай?

Аз смятам, че Великобритания е на път да се етаблира като лошия пример, който не трябва да се следва, защото очакванията са не само лирата да падне, но и БВП-то на страната да падне с 3% до 2020 г. и да продължи да се намалява. Над 50% от износа на Великобритания е към ЕС. Търговията с Европейския съюз генерира голяма част от вътрешния продукт на Обединеното кралство и когато това отпадне няма как да не се отрази много негативно на икономиката. Има изчисления, че всяко домакинство ще загуби 3200 паунда в следващите години от това излизане. Много са прогнозите на световни пазари и анализатори, които показват, че излизането на Великобритания ще има негативни последици, и аз се надявам, че тези негативни последици ще имат един вид лош пример за възпиране на последващи излизания на други страни-членки. Още по-драматично би било, ако някои още по-слаби членки като Италия например, които биха сметнали, че ако са сами ще са по-добре, отколкото в общия пазар. Ще се справят още по-трудно с предизвикателствата. Нека да имаме предвид, че Великобритания е 5-тата икономика в света и втората в ЕС и те ще имат проблеми, какво остава за страни, които са много по-малки, с по-малък БВП.

А като говорим за по-малки държави, как смятате, че това ще се отрази на България?

Първо от гледна точка на цифрите – Великобритания е нетен донор в бюджета на ЕС, България е най-големият нетен реципиент или получател на средства от бюджета на ЕС. Тези средства, които Великобритания няма да вкарва в европейския бюджет, ще трябва по някакъв начин да бъдат компенсирани. Ще се реши къде да се спестят пари, за да може да остане европейският бюджет балансиран и да продължим с нашата ефективна политика. По отношение на българските граждани, които живеят във Великобритания: първо за тези със заварено положение – те не би трябвало да имат негативни последици за момента, докато Великобритания все още е членка на ЕС, но след това те ще бъдат третирани като граждани на трета държава и съответно предимствата, които са имали – по ниски такси за университет, по-лесен достъп до кредити, всичко това ще отпадне. А пък нови граждани на България, които искат да учат и да живеят във Великобритания – за тях ще бъде доста по-сложен достъпът до Обединеното кралство. Но не само за тях, това важи и за германци, испанци, за всички други страни-членки на ЕС.

Разбира се, днес не е един от най-хубавите дни за Европа. За първи път се случва това нещо, така че всички мои колеги и аз мислим за бъдещето на нашия европейски проект.


Share Follow

Leave A Reply