„Българите като цяло са проевропейски настроени, но това не означава, че са написали празен чек на ЕС или ЕК, за каквито и да е плащания. Този референдум дали ще доведе до фактическото отделяне на Великобритания или не, е червен светофар за ЕС да се реформира по начин да стане по-ефективен и да бъде по-малко бюрократичен.“ Това каза главният изпълнителен директор на Уни Кредит Булбанк Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия във връзка с решението на Великобритания да напусне ЕС.

Хампарцумян коментира и следната хипотеза. Според него най-вероятно в момента ще се повиши пазаруването от британските сайтове за стоки, тъй като паундът пада и достига нива, които не са виждани от години.

Също така Хампарцумян, както и бившият депутат на ДСБ Асен Агов предполагат една възможна рецесия във Великобритания около януари 2017-та. Като Агов припомни събитията от 1996-та у нас, когато „хората по същия начин си купуваха долари и това донесе на много хора солидна печалба.“

„Политическите последици са повлияни от това как реагират пазарите“, обясни политикът. Агов каза още, че според него въпросът е дали Англия ще успее да овладее сепаратистките настроения на Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия и дали ще запази своята цялост.

„Ако политиците намерят сили за засилване сплотеността в ЕС, ще могат да спрат искането и на други държави да проведат референдум за излизане от Съюза“, допълни Агов.


Share Follow

Leave A Reply