„Френската република е стратегически търговско-икономически партньор и нашата страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните ни отношения.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на френския бизнес, част от официалната му визита в Париж.

Тази констатация държавният глава направи след като се позова на следните данни: „Над 1 млрд. евро годишно е стокообменът между България и Франция през последните десет години. За същия период той е нараснал с 61.2%, а френските инвестиции в България надхвърлят 1.3 млрд. евро.“

„Очаквам да видим все повече френски инвеститори у нас във все по-високотехнологични производства. Считам, че нашият успех минава през това да изградим устойчиви и успешни икономически партньорства. Именно интеграцията – както политическа, така и икономическа – прави напредъка ни възможен“, коментира Плевнелиев.

mobile-phone-791644_960_720

На срещата президентът припомни, че България е наградена с приза за най-добра аутсорсинг дестинация в Европа за 2015-та, а също така е и в челната десетка на световните дестинации от бранша. Допълнително той обясни, че страната ни е добре развиваща се в автомобилния сектор и в сферата на информационните и комуникационните технологии. С това той заяви, че се надява България да стане желана дестинация за френските инвестиори.

Още, Плевнелиев посочи, че в момента 3.3% от БВП на страната ни е сформиран от дейности, свързани с информационните технологии, като има тенденция дялът да нараства, а работните места, създадени от бранша, са над 35 000.

man-1191845_960_720

„Необходимо е да проведем докрай вече започнатите реформи в секторите правосъдие, образование и администрация, така че тяхното функциониране да не спъва развитието на бизнеса. Отговорните и устойчиви политики са тези, които биха позволили на страната ни да разгърне икономическия си потенциал. България работи в тази посока. Проправяме пътя към модерно електронно управление и скоро граждани и бизнес ще видят резултатите от това“, допълни пред събеседниците си държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply