Започва техническо проектиране и търсене на пари за направа на линия от центъра на Бургас до най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг, преминаваща през летище Сарафово, това заяви генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев пред „Стандарт“.

Тази задача бе поставена от премиера Борисов още през миналата година, каза Ламбрев. На първо време ще се изгради отсечката Бургас – Сарафово, която е и по лесната за изпълнение. „За отсечките Сарафово – Поморие и Поморие – Слънчев бряг обаче ще бъде доста по-сложно, тъй като там ще трябва да се отчуждават земи и със сигурност ще имаме проблеми с хората и екозащитни организации. Затова идеята ни е на първо време да стигнем до летище Бургас, за да можем да поемем част от пътникопотока на самолетите и да го отвозим до центъра на Бургас с екологичния жп транспорт“, поясни инж. Ламбрев.

img_6544782403_1678553aa1В същото време стана ясно, че приоритетно железопътно трасе е участъкът София-Септември, който е част от голямата реновация на жп връзката от сръбската граница до турската.  Този участък е в напреднала фаса на проектиране. В момента тече процедура за изпълнител и ако няма жалби до края на годината трябва да започне изграждането му.

Приблизителната индикативна стойност на инженеринга (б.а. – проектиране и строителство) за участъка София – Елин Пелин, е 67 млн. евро. За двата участъка – Елин Пелин – Ихтиман и Ихтиман – Костенец, общата индикативна стойност е около 507 млн. евро. А последният участък Костенец – Септември, който е почти равнинен, е около 185 млн. евро. „Надяваме се по-бързо да се справим с тези задачи и да сключим договорите, така че до 2020 г. да бъде готова цялата жп линия София – Елин Пелин – Ихтиман – Костенец – Септември“, заяви инж. Ламбрев.

До октомври тази година трябва да са готови трите лота на жп линията Септември – Пловдив, както и жп възелът Симеоновград. В края на годината трябва да има една напълно модернизирана жп линия от гара Септември до турска/гръцка граница. Проектите за нейното обновяване се финансират по ОП „Транспорт 2007-2013“.

 


Share Follow

Leave A Reply