Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви пред депутатите от парламента, че на този етап няма да бъде задействан Член 50 от Лисабонския договор, който регламентира излизането на страна членка от ЕС. Въпреки това той обяви, че това трябва да се случи. „Не блокирайте волята на народа за излизане от Евросъюза“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По негови думи е много важно да се запази стабилността на страната и да се решат проблемите на Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар, които гласуваха за оставане в съюза. От своя страна водачът на представителите на Шотландската народна партия в парламента веднага обяви, че неговата партия няма никакво намерение да види Шотландия извън Евросъюза, особено против нейната воля.

Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия снимка: БГНЕС

Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия
снимка: БГНЕС

Дейвид Камерън съобщи, че за него е много важно да бъдат запазени добрите отношения и сътрудничество с ЕС занапред.„Обединеното кралство напуска Европейският съюз, но ние не трябва да обръщаме гръб на Европа или на останалия свят. Ние трябва да установим какъв вид връзка искаме да имаме с ЕС“, конкретизира премиерът.


Share Follow

Leave A Reply