„Това, което се случва в крайна сметка, е за добро. Всяка система се развива чрез кризи. Това е поредната криза в Европейския съюз, която той трябва да преодолее по някакъв начин, иначе няма смисъл да съществува самия ЕС – и гръцката криза, и миграцията, и сега Великобритания.
Истината е, че Великобритания непрекъснато поставяше условия, които забавяха един процес на по-голяма интеграция.“ Това каза в студиото на Нова телевизия писателят Любен Дилов-син по повод решението на британците да напуснат ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Социологът Кънчо Стойчев, който също беше в студиото на предаването, беше на диаметрално противоположно мнение. Той заяви, че тази криза не е поредната, а може да се окаже последна. „Това може да се окаже последната криза за ЕС, ако той не я преодолее“, категоричен беше той. Според него е достатъчно само още една страна да напусне, за да настане хаос.

Кънчо Стойчев снимка: БГНЕС

Кънчо Стойчев
снимка: БГНЕС

„Ако утре Германия и Франция поставят въпроса за създаване на една мощна свръхдържава с обща данъчна, митническа политика и законодателство и кажат: „Решавайте къде сте!”, в България ще се завихрят големи процеси, не само по линията русофилства, русофобства и национализъм. Ето, няма и седмица, те ще представят на Вишеградската четворка своя план и ще ги питат какво мислят. Натискът е и върху другите държави“, допълни Любен Дилов – син.

Пламен Орешарски снимка: БГНЕС

Пламен Орешарски
снимка: БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски, който беше гост в сутрешния блок на БТВ, също изразни мнението, че нищо добро няма да излезе от Брекзит. Той изрази притеснения основно относно европейската икономика и финанси. Орешарски коментира, че няма да има кой знае колко голям пряк търговски ефект върху България от излизането на Кралството от ЕС, но то ще повлияе на туризма.

Според него има два варианта: или държавите да са принудени да плащат по-големи вноски на ЕС, или да получават по-малко пари по европроекти. Бившият премиер посочи, че България е много зависима икономически от еврофондовете и намаляването на средствата по тях би се отразило зле на страната ни. Възможността за плащане на по-високи вноски също би била неблагоприятна.


Share Follow

Leave A Reply