„Европейските лидери имат твърде малко време да спасят Европейския съюз. За този провал цената, която ще се плати, ще бъде жестока.“ Това коментира в студиото на радио „Фокус“ изборният експерт проф. Михаил Константинов по повод Брекзит.

проф. Михаил Константинов снимка: БГНЕС

проф. Михаил Константинов
снимка: БГНЕС

„Никой не говори обаче за това, чепред разпад е не само ЕС, но и една ядрена държава, членка на Съвета за сигурност и ООН. Ако се стигне до излизане на Шотландия от Великобритания, което е много възможно, тогава ще се разпадне за първи път в световната история ядрена сила, която обаче не може да си раздели базите. Статута на базата „Клайд“ създава изключително тежък проблем. Аз се надявам, че шотландците няма да бързат с този референдум.“, добави проф. Константинов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той допълни, че има и други подобни кризи по света, като даде за пример каталунската в Испания, която заплашва да стане перманентна.

Според експерта европейските лидери са виновни за случилото си заради безотговорното си отношение към мигрантската криза. За овладяване на ситуацията според него трябва европейските страни да възвърнат част от суверенитета си, за да избегнат опасности като тероризма.


Share Follow

Leave A Reply