Брюксел подготвя план, съгласно който всички държави-членки на ЕС да приемат единната валута и паричния съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да ускори европейската интеграция, като принуди останалите осем държави да използват еврото. Това твърди британското издание Дейли Мейл. Според изданието, това са България, Хърватия, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Жан-Клод Юнкер снимка: БГНЕС

Жан-Клод Юнкер
снимка: БГНЕС

Според немския вестник „Франкфурт Цайтунг“, намеренията на Брюксел за ускорено завършване на монетарания съюз ще бъдат обявени официално в най-скоро време. Реализацията на плана може да бъде подпомогната след оставката на британския еврокомисар лорд Джонатан Хил, напуснал поста си след резултатите от историческия референдум за британското членство в Общността. Латвиецът Валдис Домбровскис зае неговото място като европейски комисар за финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари, запазвайки същевременно и досегашния си пост.

Както се заговори преди няколко дни, Германия и Франция са подготвили план за реформи в ЕС, който предвижда дълбока интеграция на страните-членки. Според твърденията, плановете са за ускорена федерализация. Страните-членки фактически няма да имат собствена армия, спецслужби, отделни наказателни кодекси, национална валута. Планира се създаване на общи силови структури, данъчна система и други.20150103_economist_eurozone_map


Share Follow

Leave A Reply