Група паравоенизирани националисти от организацията „Български войнски съюз Васил Левски“ нападнаха протестиращите в Бургас срещу преминаването на рокерската група „Нощни вълци“, приближена до президента на Русия Владимир Путин. Нападателите са били въоръжени с електрошокови палки и са носели камуфлажни униформи.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Инцидентът е станал на изхода на Бургас около 9 часа тази сутрин. На мястото веднага са пристигнали 6 коли на полицията, частни охранителни компании и линейка. Общо 16 са прибраните в бургаското Пето РПУ, за да дадат показания във връзка с възникналия конфликт. 9-ма от задържаните са от „Нощните вълци“, а 6-ма – от протестиращите срещу рокерите.

снимка: cross.bg

снимка: cross.bg

В протеста участите са взели украински и руски граждани, които живеят на територията на България. Няма данни за пострадали след сблъсъка. Все още не е ясно колко от задържаните ще прекарат денонощието в полицейското управление.

Днес се очаква „Нощните вълци“ да преминат през „Петолъчката“, Казанлък, връх Шипка и да пристигнат на „Троянския манастир“. Там ще засадят липа, която е наречена „дърво на обединението“.

снимка: Даниела Костадинова

снимка: Даниела Костадинова

От неофициалния вариант на програмата става ясно, че на 1-ви юли „Нощните вълци“ ще пристигнат в София. Там ще запалят свещ в храм-паметник „Александър Невски“. Очаква се да дадат пресконференция в Руския културно-информационен център. Според друга версия, рокерите ще поднесат цветя на Паметника на съветската армия в София.

Идеята на клуба, който е подкрепен от руския президент Владимир Путин, е да се укрепи диалогът между славянските народи, да се напомни за свързващата ги дълговечна дружба и да се покажат особеностите на руските култура и език.


Share Follow

Leave A Reply