На въпрос относно задържането на един от предполагаемите атентатори от Истанбул Ахмед Чатаев в България преди години, премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че българските служби тогава са свършили каквото е необходимо. „Не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят и от конвенции и от международни спогодби. Ако искат да отговорят, обществото ще е доволно“, заяви той.

„Стараем се да водим една балансирана политика с позициите си за мирно решение на конфликтите в Сирия, защото не можеш с война да постигаш мир. Винаги на колегите в НАТО и ЕС съм им казвал, да имат предвид, че маса човешки съдби са подложени на тежки изпитания. Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и да очакваме, че това ще донесе мир“, каза Бойко Борисов относно войната в Сирия и допълни, че докато има такава международна политика и така се решават конфликтите, нищо добро не очаква света.

euroОтносно плановете за скоростно налагане на еврото в държавите от ЕС, Борисов поясни, че въвеждането на еврото не е по желание. В предприсъединителните договори има поет ангажимент да се въведе еврото. „При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме, при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд., при ниския дълг… Имаме възможност във всички критерии да се включим към момента“, каза премиерът. Въпреки това той заяви, че ще го направим колкото се може по-късно. „На практика вие и инвеститорите не го усещате, но чрез валутния борд ние имаме фиксиран курс на лева към еврото, и това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса.“ За Борисов въвеждането на еврото в България не е нищо трагично. „Колкото по-единна иска да бъде Европа, то е нормално всички да имаме и единна европейска валута“, заяви министър-председателят и поясни, че по много теми са говорили с Юнкер през тези дни, но тази тема не е била поставяна. „Най-вероятно ще се разисква от финансовите министри. Има дълга процедура докато дойде до мен тази тема“, заключи той.

Относно бъдещата среща на външните министри в Сочи, премиерът заяви, че ще се решават енергийни въпроси с Русия, ще решават и въпроси в областта на облекчаването на визовия режим и санкциите. „Надявам се догодина да паднат поне в сферата на селското стопанство, защото знаете, че там търпим огромни загуби.“ „Задачата, която съм поставил е да се нормализира крайно острата позиция на Русия към България и нашата към тях. Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, в Белград, заобикалят ни и това създава едно излишно напрежение, което искаме да спадне“, каза премиерът и допълни, че политиката на правителството е такава, че да е балансирана с всички.

Борисов ПутинЗапитан дали се е говорило за скорошна среща между него и Путин, Борисов отговори, че тези срещи се правят тогава, когато двете страни имат какво да предложат или да се договори. „Аз съм доволен, че руската страна разбра, че европейската позиция и българската позиция са едно и също. Тоест ние като лоялен член на ЕС спазваме санкциите и не можем да действаме самостоятелно в рамките на Съюза.“ „Тези държави и правителства, които се опитаха да го направят, в последствие коригираха политиката си и не успяха да го направят“, продължи премиерът. „Ако ЕК има нужда за допълнителни количества газ това да бъде в общия европейски енергиен пакет и трябва да бъде общо европейско решение. Аз съм убеден, че газовия хъб може да мине заедно в един пакет със Северен поток 2.“ Според Бойко Борисов президентът на Русия Владимир Путин вече съзнава, че Европа е тази, която трябва да вземе решението, а България като част от Европа трябва да е солидарна с нея.

Борисов се ядоса относно двойните стандарти в ЕС. „Двоен стандарт е да си изпълнил всички критерии за Шенген, а една държава да те спре (Холандия). Същата държава спря и преговорите с Украйна, а в същото време правят Северен поток 2 и заедно въртят кранчето на газа. Не може да кажеш че Южен поток е лошо за Европа, а Северен поток 1 и 2 са хубаво за Европа“, коментира премиерът.


Share Follow

Leave A Reply