„Страната ни е пример за правилно усвояване на средства от еврофондовете и е от държавите, в които благодарение на кохезионната политика хората усещат членството в Европейския съюз“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с председателя на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер, която е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На срещата обсъдиха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и привличането на нови инвестиции, предадоха от пресцентъра на ГЕРБ.

1

„Благодарение на предоставяните от Швейцария финансови средства – 76 млн. шв. франка, реализирахме редица проекти в приоритетни за нас области като сигурност и стабилност, участие на гражданското общество, социално включване на малцинства и уязвими групи, околна среда и инфраструктура, институционални партньорства, научни изследвания”, коментира Борисов. Той уточни, че Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която е част от кохезионната политика, има голям принос за намаляване на социалните и икономическите различия между страната ни и останалите държави-членки на ЕС. Премиерът добави, че последният проект, който се изпълнява между Швейцария и България е от голямо значение – той е за дуалното обучение. Борисов обясни, че проектът ще действа като мярка за борба с младежката безработица и гарантира на бизнеса квалифицирани кадри.

2
Борисов заяви, че Швейцария е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България. Той заяви, че е запознат с интересите на швейцарския малък и среден бизнес за реализиране на проекти в сферата на транспорта, индустрията, услугите, екологията. Премиерът посочи, че страната ни е добро място за развиване на бизнес.

4
Министър-председателят оцени положително решението на швейцарското правителство да премахне ограниченията на пазара на труда за български и румънски граждани от 1 юни. Той определи това в духа на европейските ценности и правото на свободно движение.

_70W6910

„България се надява на успешното сключване на Споразумение по институционалните въпроси между ЕС и Швейцария, което ще даде обща рамка за цялостните взаимни отношения“. Това заяви от своя страна президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на срещата си Криста Марквалдер. Президентът подчерта и значението на Споразумението за свободно движение хора. Той също го определи като въплъщаващо основните принципи на ЕС.

_70W6918

Плевнелиев благодари за подкрепата на Швейцария за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и отново призова за споделена отговорност и общи действия за справяне със засиления миграционен натиск към Европа. „Европейските държави не могат да решат този въпрос като си прехвърлят отговорността, заедно с транспортирането на мигрантите до границите на своите съседи“, заяви държавният глава. Той е категоричен, че ЕС трябва да разграничава хората, които бягат от военните конфликти, за да спасят живота си, от икономическите имигранти.

Председателят на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер потвърди желанието на страната си за задълбочаване на търговско-икономическите отношения с България и открои провежданата от страната ни политика на финансова дисциплина. Криста Марквалдер отбеляза и сътрудничеството на българските и швейцарските институции в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, което е от особено важно значение за Швейцария и трябва да продължи.


Share Follow

Leave A Reply