Омбудсманът Мая Манолова обяви пред бТВ, че хиляди граждани, които са длъжници на мобилни оператори и големи компании, са масово осъждани от частни съдилища за огромни суми при сериозни подозрения за равнопоставеност на двете страни в даден процес.

Общественият защитник накратко разясни каква е системата за натиск, която първо е измислена от колекторските дружества, но след години на бездействие от страна на държавата, вече се прилага и от самите монополи. „В България в момента се оказа, че съществуват над 45 арбитражни съдилища. В едно от тях за година са разгледани 102 000 дела”. За пример тя посочи, че в Административен съд – София-град са смогнали за същото време да разгледат почти 15 000.

 

снимка: energo-pro-grid.bg

Според Манолова, замислените за съвсем друг тип спорове арбитражи стават неясно „обслужващо звено към монополите” и представляват един вид „правосъдие на ишлеме, аутосорснато правосъдие”. Тя заяви, че там бълват и се съставят осъдителни решения срещу българските граждани, но често без арбитражна клауза, без гражданинът да е уведомен за дългове, които отдавна са погасени.

Като пример за такъв казус, омбудсманът даде „Енерго-Про” във Варна, където за сключване на нов договор или при евентуална промяна в отношенията с дружеството се подписва бланка, в която „с дребен шрифт се посочва, че всякакви спорове се решават в Арбитражен съд – Варна. Там „Енерго-Про” печели повечето от делата.

снимка: БГНЕС

Когато монополистът спечели в частното съдилище, който еднолично е посочил предварително, той има правото да му бъде издаден изпълнителен лист. От енерийната компания, която поддържа системите в Североизточна България коментирали първоначално, че пращат на арбитраж само лица, които извършват кражба на електрическа енергия, като Манолова отправи въпрос как преценяват това предварително, раздавайки бланките с арбитражната клауза: „Кражбата на ток е престъпление по НК и се гледа в съда, освен ако „Енерго-Про” вече не издава присъди и няма енергиен трибунал”.

Мая Манолова отправи обвинения към КЕВР, че за пореден път не защитава българските граждани и обяви, че се надява тази седмица в НС да бъдат внесени предложенията й за регламентиране дейността на арбитражните съдилища и по-специално за изключване на потребителски спорове от тяхна компетенция. До този момент народни представители от ГЕРБ, ПФ, БСП и РБ са обявили своята подкрепа в полза на предложенията.

 


Share Follow

Leave A Reply