Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи пред БНТ, че към момента няма конкретна терористична заплаха за страната ни, но увери, че се взимат всякакви мерки за опазване на границата. Наблюдава се 25% спад спрямо миналата година при задържаните във вътрешността на страната мигранти. С близо 40 % са намалели и задържаните при пресичане на границата ни с Република Турция, а с 30% е намалял бежанският натиск.

снимка: БГНЕС

Според гл. комисар Костов няма как да бъдат изключени възможностите за евентуални заплахи от атентати. Това се дължи на факта, че в България има достатъчно присъствие на чуждестранни граждани както от рискови страни, така и от страни, които са потенциални мишени на терористични единици.

снимка: БГНЕС

Главният комисар на вътрешното ни ведомство обясни накратко, че обменът на информация е ключов и според него в България цялата среда е специфична, тъй като и потенциалните цели, и потенциалните извършители са чуждестранни граждани, но въпреки това комуникацията и нивото на сътрудничество с партньорите от силовите структури на ЕС и други страни-членки са на високо равнище.

7009 души нелегално влезли у нас са били задържани за първата половин година, а за същия период на миналата година са задържани 10 456 души.

Костов обясни, че най-много – близо 4080 души, са задържани на изход. По-голямата част от мигрантите били задържани на вход и във вътрешността на страната и след като са минали процедурите за получаване на статут са напуснали.

снимка: mvr.bg

От друга страна броят на доброволно отказалите се да влизат в страната бил друг обективен критерий за миграционен натиск благодарение на засиленото полицейско присъствие и съоръженията по границата. Главен комисар Костов честити професионалния празник на всички служители в системата на вътрешното ни министерство, което на днешната дата отбелязва 137 годни от създаването си. На 5 юли 1879 година с Указ №1 княз Александър I създава Министерство на вътрешните работи с министър Тодор Бурмов.


Share Follow

Leave A Reply