Министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева ще поеме лично финансовия контрол върху ОП „Наука за интелигентен растеж”. Това бе обявено по време на пресконференция, на която бяха показани резултатите от извършени проверки на звеното за вътрешен одит и инспектората към ведомството. Кунева заяви, че така ще се засили необходимият контрол, както и че тя ще поеме отговорност.

снимка: БГНЕС

Образователният министър допълни, че с тази проверка е направено изпитание на системата. Тя посочи изловените три проекта на стойност 1 500 000 лева за подпомагане на предучилищното образование, които са изработени по шаблон. В момента тече втора проверка върху проектите от училищното образование, защото и там имало сигнали за нередности.

Кунева заяви, че за тези проекти започва дисциплинарна проверка и на действията на служителите от МОН, а одитният доклад ще бъде изпратен директно на обвинението.

снимка: БГНЕС

„Ние искаме да знаем има ли вътрешна схема в МОН. Нарушение има, въпросът е дали е резултат от пропуск или е нещо по-сериозно”, коментира вицепремиерът. Също така ще бъдат предприети и допълнителни мерки за засилване на контрола на проектите от Оперативната програма, като всички одобрени проекти ще трябва да предоставят доказателства за наличие на целева група

 


Share Follow

Leave A Reply