Председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС коментира пред “Нова Телевизия“, че няма институция, която да регулира и следи дейността на взаимоспомагателните каси, а най-вече липсва ресурс да проверява всеки договор, който граждани сключват изцяло по своя воля. Тя изрази своето мнение по повод казуса в Дупница, където мнозина граждани станаха жертва на измама и внезапно загубиха десетки и стотици хиляди левове, вложени в т. нар. “Дупнишка популярна каса“.

Стоянова обясни, че десетки хора изгубиха спестяванията си в така наречени „популярни каси” в Дупница и Сливен, но излиза, че измамените граждани са  помислили, че слагат парите си в банков влог, който им дава до 18% лихва. Има няколко семейства, които са загубили суми между 100 000 и 200 000 лева.

„Взаимоспомагателните каси съществуват като такива. Единственият регламент, по който съществуват, е чрез Закона за кооперациите. Тоест, само кооперация, която е регистрирана като такава, може да осъществява подобна дейност”, обясни Стоянова.

По думите нейните думи „Популярната каса” в Дупница е имала такава регистрация в Пловдивския окръжен съд като кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса”.

„В Закона за банките изрично е казано, че не може да се осъществява каквато и да е дейност, подобна на банковата или под наименование, което подвежда за банкова дейност”, уточнява Стоянова. „Всякаква друга влогово-набирателна или кредитна дейност е забранена. В случая според мен имаме класическа измама. А измамите винаги ще съществуват”, категорично заяви Менда Стоянова.

 


Share Follow

Leave A Reply