Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че утре ще бъде внесено предложение от 2017 г. висшистите, работещи по специалността си да имат гарантиран минимален праг на заплатата. Той обяви решението на пресконференция след среща с представители на Националното сдружение на общините.

77ca7cec2862a1b4eed82a28992368d3

Според Димитров висшистите, които работят по специалността си трябва да получават минимална заплата, която да се равнява на 1,5% от минималното възнаграждение на средния персонал. По този начин при минимална заплата 460 лв. завършилите висше образование трябва да получават минимум 700 лева. “КНСБ ще настоява от 2017г. да бъде въведена нова минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си. Знаете, че в момента имаме една дълбока компресия и приближаване на минималните заплати на тези, които са нискоквалифицирания персонал – санитарите в болниците, чистачките в училищата и на много други места до квалифицирания персонал. 1, 5 спрямо минималната заплата за страната – това е нашето предложение. Ако тя е 460 от първи януари за нискоквалифицирания персонал – 700 лева за висшист, който работи по специалността си.”, обясни Пламен Димитров.

Пламен Димитров снимка: БГНЕС

Пламен Димитров
снимка: БГНЕС

На срещата беше подписан и меморандум за сътрудничество между КНСБ и Националното сдружение на общините. Лидерът на КНСБ заяви, че две трети от услугите, осъществявани от държавата, минават през местната власт. “Изключително важно е те да бъдат финансирани адекватно”, заяви Димитров.

“За нас в секторен план изключително тревожно стои средното образование. Системата продължава да бъде недофинансирана и ние настояваме за защитени и средищни детски градини”, коментира Пламен Димитров. Според него не бива да се прехвърля отговорността на местната власт при прехвърлянето на професионалните гимназии към местните власти.

Пламен Димитров снимка: БГНЕС

Пламен Димитров
снимка: БГНЕС

От КНСБ настояват и за въвеждането на статут на “защитени” за общинските болници, които според него страдат най-много от недофинансиране. “Здравеопазването – общинските болници, останаха най-слабото звено в цялата верига, най-недофинансирани и с перспектива на доизживяване и затваряне”, коментира Димитров.


Share Follow

Leave A Reply