Депутати от БСП предложиха на Народното събрание да възложи на Сметната палата да направи одит на Летище „София“. Депутатът Жельо Бойчев се аргументира с ниската печалба на летището, като същевременно броят на пътниците и оборотът са се увеличили.

Жельо Бойчев снимка: БГНЕС

Жельо Бойчев
снимка: БГНЕС

„През последните години българската държава инвестира стотици милиони в модернизацията и инфраструктурата на Летище „София“, да добавим и разширението на софийския метрополитен до Терминал 2. Същевременно наблюдаваме изключително негативна тенденция във финансовите резултати на това дружество. За миналата година от реализиран оборот от над 118 млн. лева – печалбата е 5,6 млн. лева. Ако погледнем по-назад във времето ще видим, че през 2007 г. печалбата на летището е била близо 22 млн. лева. За 2008 г. е била малко над 30 млн. лева.“ Това каза Бойчев пред депутатите, като допълни, че дори в годините на най-силна икономическа криза приходите на аерогарата са били около 20 млн. лева. „Летище „София“ работи при много ниска рентабилност и възвръщаемост“, завърши депутатът от БСП.

Георги Свиленски снимка: БГНЕС

Георги Свиленски
снимка: БГНЕС

Колегата му Георги Свиленски цитира обществени поръчки, докато народният представител Румен Гечев заключи, че става дума за „грандиозна корупция“. „Няма как рентабилността на летището да падне изведнъж 4-6 пъти, това го няма нито в Европа, нито в Африка“, заключи Гечев.

Румен Гечев снимка: БГНЕС

Румен Гечев
снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply