През 2013 г. българите, които подкрепяха членството на страната в ЕС, бяха 70%, докато проучване на общественото мнение на Институт „Отворено общество“ от май тази година показва, че те спадат на 57 на сто от анкетираните. Изследването бе представено по време на обсъждане на тема “ Европа след Брекзит, или бъдещето на интеграцията в ЕС“. Данните представи Марин Лесински, програмен директор на Институт „Отворено общество“.

снимка: Институт "Отворено общество"

снимка: Институт „Отворено общество“

Има увеличение на дела на хората, които биха искали да излязат от ЕС от 14% на 24%. На фона на това 22% от анкетираните биха гласували за партия, която ще работи за излизане от ЕС, което е с 5% повече спрямо проучването от преди 3 години. Мнозинството от хората – 58%, не биха гласували за подобна партия. „Мнозинството не би гласувало за антиевропейска партия, но същевременно нараства и делът на хората, които биха гласували“, коментира Лесински.

снимка: Институт "Отворено общество"

снимка: Институт „Отворено общество“

На фона на това се увеличава доверието в европейските институции, което е три пъти по-голямо от това в българските. 22% от хората заявяват, че нямат доверие нито в българските, нито в европейските институции.

снимка: Институт "Отворено общество"

снимка: Институт „Отворено общество“

Марин Лесински заяви, че изследването е правено преди референдума във Великобритания, а след него статистиките сочат, че се засилва интеграцията.


Share Follow

Leave A Reply