ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, заяви Стамен Кочков, председател на БАСКОМ.
Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение. В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. По думите на Кочков за целта се предвижда да бъде отделен собствен финансов ресурс в рамките на 500 000 лв.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерство на образованието и науката да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната, като да бъдат обхванати и ученици извън професионалното образование.

Меглена Кунева снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева подкрепи инициативата. „Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“, категорична беше тя. Същевременно обяви, че е необходимо да се изясни какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет.


Share Follow

Leave A Reply