„Хората, които са работили в нелегалните фабрики за производство на цигари, не са консумирали от тютюна заради предполагаемите вреди, които той би могъл да причини.“ Това каза на извънреден брифинг шефът на Националната полиция на Испания в Мадрид, на живо по Канал 3. Той благодари на испанските митници, на Националната полиция на страната, както и на българските специални части за успешно проведената операция. „Българските органи дават пример за борбата с организираната престъпност“, допълни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Главният Комисар на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че разследването по случая е започнало след подаден сигнал до испанските власти от българска страна за наши граждани, които отиват да работят в Испания, изнасяйки консумативи за производство на цигарени изделия. Операцията е започнала още през 2014 г. Спиридонов обясни, че българските граждани, които са задържани са имали познания за производството на цигари, като 5 от тя са криминално проявени. „Тази операция е прецедент, защото с един удар са разкрити три нелегални фабрики. В международния обмен нямаме информация за друга подобна операция на територията на Европа“.

Ивайло Спиридонов снимка: БГНЕС

Ивайло Спиридонов
снимка: БГНЕС

Шефът на ГДБОП отново потвърди, че оборудването във фабриките е било много модерно и работещите в тях са живеели вътре.

Шефът на Националната полиция на Испания заяви, че нивото на сигурност на контрабандната дейност е било на толкова високо ниво, че при наблюдение на сградите не е могло да стане ясно дали изобщо те функционират. Той обясни добрата защита с високото ниво на заплащане на работниците вътре, заради което те били склонни да живеят във фабриките.

„Фактът, че са разкрити едновременно и трите незаконни фабрики, работили на територията на Испания, говори, че става въпрос за голяма организация“. Това каза Игнасио Косидо, директор на Националната полиция на Испания на пресконференция в Мадрид, излъчена по Канал 3.

По думите му операцията е била значителна по мащаб, защото в случая става въпрос за 8 милиона евро и 22 задържани. Той благодари на българските власти за доброто взаимодействие с испанските им колеги, но и отправи апел и към потребителите като каза, да следят какво купуват.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Припомняме, че в края на миналата седмица беше разбита схема за нелегално производство на цигари на територията на Испания. Операцията беше в резултат на колаборация между български и испански специални служби, като бяха арестувани 20 български граждани. Трите фабрики са се намирали в Толедо, Саламанка и Малага, били са разкрити едновременно и стоката в тях е била на стойност над 7 млн. евро.

За акцията за нелегални фабрики за производство на цигари в Испания министър-председателят коментира, че често се гледа само негативното в България. „Не виждаме страната през чуждите очи. Когато заловим 200 кг хероин го приемаме за нормално, когато разбиваме непрекъснато печатници за фалшиви пари или за контрабандни или нелегални цигари, които ощетяват бюджетите – пак е нещо нормално. Но за Европа това са от най-добрите операции. Ние сме в операцията от самото начало. Първо работихме с Доналд Туск и Полша, помогнахме им да разкрият същите схеми. Имаме успешни операции и в Унгария заедно с Виктор Орбан. И сега с Мариано Рахой дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до три огромни фабрики за милиони евро, които ощетяват бюджета на Испания, но и на целия ЕС. Поздравявам всички колеги, които работиха. Надявам се поне днес да кажат добри думи за министър Бъчварова, за МВР, за прокурорите и за всички други, които положиха много усилия, за да се свърши тази работа.


Share Follow

Leave A Reply