Русия е започнала да разпродава държавна собственост, за да спаси бюджета за 2016 г., в който в момента не достигат 3 трлн. рубли, пише „Независимая газета“, цитиран от „Фокус“.

До края на годината властите смятат да продадат активите на компаниите „Роснефт“, „Башнефт“, „Совкомфлот“ и на банката ВТБ. Но тази разпродажба няма да избави хазната от дефицита. Перспектива за бюджетна стабилност все още не се вижда: даже през 2019 г. руската хазна няма да може да се възстанови и ще бъде с четвърт по-малко в сравнение с 2014 г.

Алексей Улюкаев, снимка: новостимира.нет

Алексей Улюкаев, снимка: новостимира.нет

Вчера министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев е потвърдил прогнозите за постъпленията от приватизацията във федералния бюджет за 2016 г. „В случай на успешна приватизация през 2016 г. от значителните държавни активи федералният бюджет ще получи до 1 трлн. рубли“, заяви министърът. „Първата публична сделка, проведена за последните три години, премина успешно. Беше привлечен широк кръг от инвеститори“, допълва Улюкаев.

В края на юни министерството на финансите на Руската федерация предложи замразяване на разходите на федералния бюджет до ниво 15,78 трлн. рубли за година за периода 2017-2019 г. С оглед на инфлацията разходите на бюджета в реално изражение ще се съкратят с близо 20 % за три години дори и при условие на постигане на целевия показател на Централната банка за 4 % инфлация през 2017 г.

Дефицитът по руския бюджет силно се увеличи на фона на рязкото поевтиняване на петрола и западните санкции заради нахлуването в Украйна.

 


Share Follow

Leave A Reply