Делян Добрев, ГЕРБ: „Отделянето на предприятието „Белене” в отделно дъщерно дружество и пълната му приватизация е най-удачният вариант за проекта АЕЦ „Белене“.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който към момента е председател на парламентарната Комисия по енергетика.

Снимка: БГНЕС Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

Неговото изказване идва по отношение на Проекторешението за отмяна на решението на НС за прекратяването на изграждането на АЕЦ „Белене” и възобновяването на работата по проекта, което бе внесено от „БСП лява България”.

„Това, което БСП предлагат, бе оповестено от премиера още в събота и сега е единият от вариантите. Не могат обаче да се изключат и останалите, защото трябва да се прецени кой от тях е най-добрият за България”, коментира Добрев.

Снимка: БГНЕС Проектът за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
Проектът за АЕЦ „Белене“

„При тази процедура по приватизация, минималната цена, която трябва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – около 1.5 млрд. лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването”, обясни той, като посочи още, че „ако се намери частен инвеститор, който е готов на собствен риск да построи централата, да плати направените разходите и да поеме ангажимента ни към руската страна по арбитража, това е най-удачния вариант за нас.”

Снимка: БГНЕС Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

По този начин Делян Добрев описа какви са вариантите, при които България да търси частен инвеститор – като тук стана ясно, че това дали ще бъде построена централата, или оборудването за нея ще бъде разпродадено, зависи от интереса на частната страна, която ще стане активна страна по казуса „Белене“. Следователно публичният интерес на България остава пряко обвързан с финансовия аспект при волята на частния инвеститор.

Снимка: БГНЕС АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС
АЕЦ „Козлодуй“

По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене“ основната група, която се противопоставя на тази идея, е сформирана от депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Валери Симеонов и Методи Андреев.
„Има сериозно политическо мнозинство, което няма да допусне възраждането на този пагубен за България проект.“ Това е позицията на председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, която той категорично заяви днес на брифинг в НС.

Снимка: БГНЕС Валери Симеонов

Снимка: БГНЕС
Валери Симеонов

„Заявяваме своето категорично несъгласие, както с внесения законопроект (а.б. става дума за „Проекторешението за отмяна на решението на НС за прекратяването на изграждането на АЕЦ „Белене” и възобновяването на работата по проекта“), така и въобще с насаждането на идеята, че проекта за изграждането на атомна електроцентрала на площадката в Белене е полезен за България. В този си вид, в който беше подготвен този проект, наливането на милиарди на площадката в Белене, както и окончателния трагичен резултат по никакъв начин не са в полза на България”, коментира още Симеонов.

Снимка: БГНЕС Валери Симеонов

Снимка: БГНЕС
Валери Симеонов

„Ако някога въобще се стигне до изграждането на атомна електроцентрала на тази площадка, то тя трябва да бъде реализирана от чужд инвеститор, за негова сметка и със всички последствия от продажбата на ел. енергия”, посочи като евентуален компромисен вариант Валери Симеонов.


Share Follow

Leave A Reply