„Грешка е България да бъде държана извън Шенген“, заяви вицепремиерът вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на заседание на Комисията по външна политика, на което се обсъждаше представяне на подготовката и работната програма за провеждане на Словашкото председателство на Съвета на Европейския съюз с участието посланика на Словакия Мариан Якубоци.

Снимка: БГНЕС Заседание на Комисията по външна политика

Снимка: БГНЕС
Заседание на Комисията по външна политика

По време на заседанието Якубоцки посочи като един от основните приоритети на страната си справянето с бежанската криза. По темата Кунева заяви следното: „Настоящата миграционна криза в следващите десетилетия ще има и други измерения. Искаме да работим, за да може и Турция, и ЕС да се чувстват комфортно в рамките на това реадмисионно споразумение. То е много важно за нас.”

Но също така вицепремиерът коментира, че от страна на Турция това споразумение не се спазва, тъй като липсвала ясно посочена дата, на която то влиза в сила. „След неговото влизане в сила на 1-ви юни 2016 г. българската страна е изпратила няколко искания за реадмисии на граждани на трети страни. Отговорът, който получихме от турска страна е, че поради липса на изрично решение на Министерския съвет на Турция, което да определи датата за влизане в сила на споразумението, турската страна не може да се ангажира с неговото прилагане”, обяви Кунева.

Снимка: БГНЕС Заседание на Комисията по външна политика

Снимка: БГНЕС
Заседание на Комисията по външна политика

„Не бива да се позволява миграционният натиск да се фокусира основно върху държавите, които са на предни линии”, заяви категорично Меглена Кунева, която настоя пред Якубоци приемането на България в Шенген да стане факт, за да може страната ни да участва по-активно в противодействието на негативния ефект от бежанската вълна. „Вие сте в Шенген, ние не сме. Вие сте поредното председателство, на което ще кажа, че е грешка България да стои извън Шенген. Знам, че Н.Пр. Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република, вие споделяте това. Знам, че ще получим аргументи за подкрепа от страна на Словакия. Ние ще дадем аргументи защо трябва да сме в Шенген”, каза Кунева пред своя колега.

В допълнение Кунева обясни, че страната ни „търси общи решения, които да дадат сигурност на европейските граждани. Имаме контрол върху външните граници и ще оказваме подкрепа на всички държави-членки.“


Share Follow

Leave A Reply