Ако Турция продължи да се движи по пътя на дестабилизацията, това може да постави България в изключително сложна ситуация по отношение на миграционния поток. Това предупреждение направиха евродепутатите Илияна Йотова (ПЕС/БСП) и Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) пред бТВ.

Снимка: БГНЕС Илияна Йотова

Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова

Йотова критикува действията на Външно министерство. Тя като посочи, че заради липсата на информация за нашите сънародници в Турция външният министър Даниел Митов вече „трябва да пише черновата на оставката си“. „Турция има статут на сигурна трета държава и когато има реадмисия, можем да й връщаме бежанци”, обясни Радев.
По думите на Йотова има опасност южната ни съседка да отпадне от списъка на сигурните държави и тогава България ще стане първата по пътя на мигрантите, която ще трябва да ги приема. Тя изказа критика към европейските лидери за това, че са поставили цялата конструкция на мигрантския въпрос върху само една държава.

Митов

снимка: БГНЕС

И двамата обаче се обединиха около позицията, че ЕС и Турция трябва да вървят към споразумение въпреки нестабилността, но и по никакъв начин да не се стига до падане на визите за турските граждани. „Имам усещането, че Европа проспива един важен момент, както и през 2011 г. проспа събитията от Арабската пролет”, коментира Йотова.
„Най-лошият сценарий е гражданска война в Турция. Ако продължава тази нестабилност, нещата вървят натам”, допълни евродепутатът и отбеляза, че ако Ердоган тръгне към бързи конституционни промени за повече власт, ще дойдат отговорите на доста от въпросите около неочаквания опит за преврат и истинските намерения на организаторите му.


Share Follow

Leave A Reply