„Срещу тези прокурори и съдии имаше подготовка за задържане. Защото точно този ден се случи този преврат? Защото те искаха да предотвратят арестите си.“ Това каза в студиото на Нова телевизия посланикът на Турция Сюлейман Гьокче по повод събитията в Турция от последните дни. Той допълни, че тези, които са организирали преврата са близки до Фетуллах Гюлен – ръководителят на религиозна организация, живеещ в САЩ.

Фетуллах Гюлен снимка: БГНЕС

Фетуллах Гюлен
снимка: БГНЕС

„Тук става въпрос за терористична организация, която се опитва да превземе държавата… Нещо, което е повече от елемент на действието на една хунта. Аз не съм политик. Казвам го като човек, който е информиран и следи събитията в Турция, защото такава мащабна подготовка не е възможно да се случи толкова бързо. Тук одва връзката с прокурорите и съдиите. Най-важното е, че това е една мащабна терористична акция, свързана с Фетуллах Гюлен – всички данни сочат към това.“ Това каза още турският посланик.

Бойко Борисов и Сюлейман Гьокче на среща по повод опита за военен преврат в Турция снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и Сюлейман Гьокче на среща по повод опита за военен преврат в Турция
снимка: БГНЕС

Гьокче съобщи, че връщането на Ердоган в Истанбул въобще не е било лесно и разкри, че е имало опит за посегателство върху неговия живот. Относно предположенията за връщане на смъртното наказание, посланикът каза, че отговорът на този въпрос би бил спекулативен, защото не знае какво мисли президентът, а това е едно „политическо решение“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сюлейман Гьокче беше категоричен, че САЩ няма да стане противник на Турция ако откаже да предаде Гюлен.

„Мисля, че въпросът Ви няма общо с темата. Ако има намек в него, мога ясно да кажа, но в момента обсъждаме много важно събитие в Турция и смятам, че вашите зрители ще направят своите изводи.“ Така турският посланик отговори на въпроса на водещия дали президентът на Турция Реджеп Ердоган ще инициира конституционни промени, така че да увеличи едноличната си власт. Гьокче категорично отрече мненията, че Турция „се ислямизира“ и там се установява „религиозна диктатура“.


Share Follow

Leave A Reply