България ще участва в три военни учения в Черно море в рамките на един месец, това става ясно от съобщение на министерството на отбраната до медиите.

В момента тече учението „Бриз 2016“, което се провежда край Бургас от вчера и ще приключи на 21-ви юли. След неговото приключване корветата „Бодри“ ще се включи в учението „Морски щит 2016“ в Румъния. То се провежда във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и западната част на Черно море.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Корветата е от състава на Първа постоянна група кораби на НАТО, като от същата група в „Морски щит 2016“ участват още фрегата „Charlottown“ от флота на Канада и фрегата „Gen. T. Kosciuzko“ от Военноморските сили на Полша.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Последното учение, в което България ще участва само с двама офицери в Командването, ще е в Украйна и се провежда от 18-ти до 31-ви юли.

По време на ученията се отработват действия по търсене и спасяване, борба с подводница, борба с въздушен противник, контрол на корабоплаването и проверка на кораб, тактическо маневриране. Основна цел на ученията е подобряване на оперативната и тактическа съвместимост.


Share Follow

Leave A Reply