„Тонът не е добър, излагат се. Те самите го признаха. Проблемът, че се излагат не е толкова за тях, а че това е лицето на съдебната система. Цялото общество, на което не се налага да влиза в зала, да има досег със съд и прокурор вижда и чете това, което се случва във ВСС. Призовавам ги да спрат с личните отношения, но то е станало вече толкова лично, че се съмнявам в това.“ Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в студиото на БНТ, като допълни, че във Висшия съдебен съвет конфронтацията е прекалено голяма и не могат да се приемат конструктивни предложения.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на обсъжданията на съдебната реформа министър Захариева коментира, че има текстове, които се подобряват и такива, които се влошават. Тя изтъкна, че най-много време е отнело обсъждането на възнагражденията и кариерните бонуси. „Когато става въпрос за възнаграждения и бонуси много дълго време протича дебата. На първо заседание на Правна комисия сигурно стигнахме до 20-ти параграф, като 2/3 от времето отнеха текстовете, свързани с кариерния бонус, заплати и привилегии на инспектората“, каза тя.

Снимка: БГНЕС Екатерина Захариева

Снимка: БГНЕС
Екатерина Захариева

Според Екатерина Захариева не е редно бивши членове на ВСС да избягват конкурсите за даден пост и автоматично да бъдат повишавани след като са били в Съвета. „Трябва да се съобразяваме с доходите на другите хора в България. Възнагражденията трябва да са добри, но в никакъв случай не бива да са по-високи. Те са доста високи и на фона на частния сектор“, това бе мнението на министъра относно заплатите на висшите магистрати.

Захариева изрази надеждата, че промените ще бъдат приети до края на следващата седмица – преди лятната ваканция на депутатите.


Share Follow

Leave A Reply