„Няма брюкселски чиновници да определят националния интерес на България”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм по повод на търговското споразумение с Канада – СЕТА.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова,
снимка: БГНЕС

Според Нинова СЕТА ще се поставя над националната юрисдикция при решаване на спорове, ще създаде условия за своеобразен рекет срещу правителствата, които не желаят да се подчиняват на условията, и освен това отваря врата да бъдат оспорвани като пречка пред търговията трудови права, екологични и трудови стандарти или данъчни и социални закони.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова,
снимка: БГНЕС

Днес тя обяви, че ще внесе предложение в НС за решение за СЕТА до края на седмицата. Тя предлага Парламентът да възложи на МС да направи анализ на последиците от подписването на СЕТА върху българската икономика и обществения живот. Според лидера на БСП, МС трябва да заеме позиция, че СЕТА ще наруши националния ни интерес. Нинова е категорична да не се приема бърза процедура за прилагане на действието на споразумението.

3495292

Георги Пирински, снимка: БГНЕС

От своя страна евродепутатът от ПЕС и БСП Георги Пирински заяви, че трябва да се търсят съвместни действия с парламенти, които споделят тревогите относно СЕТА. Той също подкрепя позицията на Нинова, че не трябва да се приемат ускорени процедури.

Румен Гечев, снимка: БСП

Румен Гечев,
снимка: БСП

„Споразумението с Канада включва и САЩ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Румен Гечев. Споразумението е асиметрично и ще доведе до загуби за ЕС, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply