Долната камара на френският парламент одобри предложението за удължаване на извънредното положение в страната с 6 месеца, съобщава “Франс прес“.

На първо време очакванията бяха, че депутатите ще гласуват само за удължаване с 3 месеца, но о-късно законопроектът за удължаването с 6 месеца ще бъде обсъждан и в Сената.
Преди да започне гласуването френският министър-председател Манюел Валс заяви, че Франция трябва да очаква още атентати и че още невинни ще бъдат убити.

снимка: БГНЕС

Френският държавен глава Франсоа Оланд даде да се разбере също, че извънредната мярка може да бъде удължена дори за половин година. Зад това предложение застанаха социалистите, както и десноцентристите и дясната опозиция в лицето на партията на републиканците, припомнят световните агенции.

снимка: БГНЕС

„Въпреки че тези думи са трудни за изричане, мой дълг е да го направя. Ще има още атентати и още убити невинни. Ние не трябва да се свикваме с това. Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха. Да живеем с нея и да се борим с нея“, заяви Валс.

снимка: БГНЕС

В речта си пред депутатите премиер-министърът каза, че предполагаемият джихадист Реда Крике, арестуван в близост до Париж през месец март, със сигурност е имал намерения да извърши и организира нападения по време на европейските футболни финали във Франция, съобщават световни агенции. Валс обясни, че над 2000 французи в една или друга степен са свързани с ислямистки организации, в това число в Ирак и Сирия. От тях близо 203 души вече пребивават на френска територия, а 179 имат намерение да се върнат обратно във Франция скоро.

снимка: БГНЕС

“От 2012 година насам бяха осуетени 16 атентата. През март 2016 година в Аржьонтьой беше задържано лице, притежаващо истински арсенал и много мощни експлозиви и което вероятно е взело на прицел и европейското първенство. Това е сериозна заплаха за нашата национална сигурност и за безопасността на цяла Европа“ , заяви пред народните представители френският премиер.

 


Share Follow

Leave A Reply