Външният министър на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова властите в Анкара да ограничат наложеното извънредно положение след провалилия се опит за преврат. ”Турция трябва строго да се придържа към нормите на закона в условията на извънредното положение и то да бъде отменено възможно най-бързо”, съобщава ”Ройтерс”.

снимка: t-online.de

Немският първи дипломат заяви, че действията на турските управляващи трябва да са продиктувани от категорично доказани нелегални действия и не трябва да бъдат политически мотивирани.

Късно снощи турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви, че в Турция се въвежда извънредно положение в срок от 3 месеца. Той обоснова това решение с факта, че трябва да се прекрати дейността на терористични клетки в страната и специално на мрежата, свързана с живеещия в Щатите проповедник Фетхуллах Гюлен.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че извънредното положение в Турция няма да ограничи основните граждански свободи като свободата на придвижване, на събирания и на словото. Категорично обясни, че управляващите ще пазят принципите на пазарната икономика и няма да има намеса в бизнеса.

 

 


Share Follow

Leave A Reply