Бившият външен министър Соломон Паси заяви пред бТВ, че опитът за преврат в Турция не е бил необходим на Реджеп Ердоган, тъй като имал възможностите да “затегне редиците“ и упражнява контрол сам. Паси добави, че турският президент е най-силният държавен глава, който е избран демократично и има власт върху силовите служби като полицията и армията.

снимка: БГНЕС

Според Соломон Паси демокрацията в Република Турция винаги е била по-различна и винаги е търсила упора в армията и смята, че би било голяма грешка изискването на ЕС военните да се оттеглят от държавното управление.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият първи дипломат изрази своето мнение, че ролята на Фетхуллах Гюлен ще се изяснява в близкото бъдеще и подобен военен преврат в днешно време в рамките на Европа е недопустим, както и провеждащата се в тези дни чистка в съседната държава. “За България в момента е най-важно да поддържа добри българо-турски отношения, защото Турция ни е съсед. Трябва ни силна дипломация.“

Соломон Паси не се нае да отправи обвинения по повод решението на правителството да забрани на посланика ни в Турция Надежда Нейнски да коментира събитията и ситуацията през изминалите дни.

 

 


Share Follow

Leave A Reply