”Средният месечен разход, при реално зает щат на вътрешното министерство, за АЕЦ „Козлодуй“ е приблизително 700 000 лева”, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител от БСП ”Лява България“ Красимир Янков относно охранителната дейност на атомната ни централа.

АЕЦ "Козлодуй" снимка: АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ “Козлодуй”
снимка: АЕЦ “Козлодуй”

Министър Петкова разясни, че в последните години са предприемани редица мерки за гарантиране сигурността на електроцентралата. Осигуряването на физическа охрана със строг пропускателен режим на обособените защитени зони от стратегическо значение и изградените ядрени съоръжения, разположени на работната площадка на АЕЦ „Козлодуй“, са законово регламентирани.

В отговора става ясно, че изпълнението на мерките става от служители на МВР – „Към настоящия момент физическата защита на дружеството се осъществява от служители на ОДМВР – Враца на база сключен договор от 2012 година, който предстои да бъде обновен.

снимка: БГНЕС

 

Теменужка Петкова уточни, че работният процес включва оперативни действия, физическа охрана, патрулни обходи (с автомобили и физическа охрана) и пропускателен режим – „Месечната цена на услугата включва месечните възнаграждения на реално назначените служители в районното управление на атомната електроцентрала, обезпечаване на материална база, необходимия брой моторни превозни средства и горивно-смазочни материали“, поясни Петкова.


Share Follow

Leave A Reply