Обстановката в Турция остава нестабилна, съобщава на сайта си Министерството на външните работи. От ведомството препоръчват н абългарските граждани в южната ни съседка да спазват препоръките от 21.07 и да избягват местата с масови мероприятия и туристически забележителности. За тази вечер от външно министерство призовават да се избягва площад Таксим в Истанбул.

Предвид организирания днес от опозиционната Народнорепубликанска партия митинг, подкрепен и от управляващата Партия на справедливостта и развитието, препоръчваме на българските граждани във вечерните часове на 24.07 да избягват посещения на площад Таксим и в районите, граничещи с него.

Предприетите към момента мерки от властите във връзка с обявеното извънредно положение не засягат пряко сигурността на българските граждани. Остава в сила изискването за носене на лични документи предвид честите проверки и задържането на лица, които не могат да удостоверят самоличността си. Необходимо е българските граждани да спазват стриктно указанията на полицейските органи.

Към 24.07.2016 г. няма промяна в обстановката на българо-турските ГКПП. Движението и в двете посоки – вход и изход, е нормално натоварено за сезона, като е засилен контролът на входните и изходните пунктове от турска страна. Няма допълнителни изисквания, свързани с преминаването на българските граждани.

След обявяването на извънредно положение от 01.00 часа на 21.07.2016 г. започна постепенното въвеждане на допълнителни мерки за засилване контрола на силите за сигурност и увеличаване правомощията на изпълнителната власт, напомнят от външното ни министерство.


Share Follow

Leave A Reply