Турските власти са издали заповеди за арест на 42 журналисти заради започналото разследване срещу организаторите на преврата, съобщиха местни медии, цитирани от Агенция “Франс Прес“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сред заповедите за задържане е и тази на известният турски журналист Назли Иличък, който през 2013 година е бил уволнен от изданието „Сабах“ заради критиките си към министри, обвинени в корупция. До този момент все още не е ясен броят на арестуваните журналисти. Турските управляващи категорично смятат, че зад опита за преврат от 15-ти юли стои духовникът Фетуллах Гюлен, който е обвинен и за корупционния скандал от 2013 година. В него са били замесени имена на редица министри от кабинета, също така и приближени на тогавашния министър-председател и сегашен държавен глава Реджеп Ердоган.

снимка: БГНЕС

Турското издание „Хюриет“ съобщава, че заповедите за арест са издадени от кабинета на обвинителят за борба с тероризма в Истанбул Ирфан Фидан. Прокурорът Фидан е дал информация, че в момента се провежда операция по задържането на журналистите, а Назли Иличък не е бил открит в своят дом и най-вероятно е на почивка на Егейско море, а местните власти са уведомени.


Share Follow

Leave A Reply