Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерство на здравеопазването с искания министър Петър Москов да освободи своят пост. С плакати „Пациентите не са престъпници“ и „Незабавна оставка“, хората окупираха входа на ведомството и призоваха всички всички лекари, аптекари и медицински служители да се присъединят към гражданския протест.

Всички участници изразиха своето несъгласие с идентификационната система, която ще сканира и снема пръстови отпечатъци, за да можем да постъпваме в болнично заведение.

снимка: БГНЕС

„Не искаме среща с Москов, а неговата оставка! Пръстовият отпечатък ли ще спре течовете в системата?“ обясни организаторът на протеста Мариана Христова, която е позната и от протестите срещу добива на шистов газ. Христова заяви, че Българският лекарски съюз е изразил подкрепата към протеста на своята интернет страница, но редица пациентски организации не подкрепили събитието, защото министър Москов “ги е разцепил“.

снимка: БГНЕС

Според организаторката на събитието в наредбата за пръстовия идентификатор не се уточнява какво следва при евентуален отказ на даден пациент, да се регистрира по установения ред и допълни, че Комисията за лични данни е излязла с решения, че в такъв случай информацията трябва да се записва “на ръка“, но от здравното министерство са категорични, че регистрацията е задължителна.

Недоволните коментираха и притеснения, че данните на всички български граждани ще бъдат използвани от Турция чрез две болници, които са закупени от турски фирми. „Досега отпечатъци се взимаха само на престъпниците“, оплакаха се гражданите.

снимка: БГНЕС

Към този момент пръстовият идентификатор се тества в пет лечебни заведения в цялата страна, в края на месец юли ще бъде въведена в още 20, а след 1-ви октомври ще стане задължителен за всички болници. Преди няколко дни от НЗОК обясниха, че той няма да снема отпечатъка на пациента, а само ще го сканира, за да може при регистриране всеки постъпил в болница, да получава свой уникален персонален код.

снимка: БГНЕС

Независимият народен представител Велизар Енчев също присъства на протеста пред МЗ- „Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни за случващото се в здравеопазването. Това че има 50 човека на протеста означава, че българските граждани са пасивни за собствената си съдба“.


Share Follow

Leave A Reply