„Има категорични и безспорни доказателства срещу тримата сирийски граждани, обвинени за тероризъм.“ Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с повдигнатия обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийски граждани.

nakazatelen_kodeks_n_FObyVTS.jpg.720x420_q85_box-0,0,772,518_crop_detail

Арнаудова обясни, че и на тримата са повдигнати обвинения за навлизане на територията на Република България с намеренията да извършат акт на тероризъм срещу друга държава. Тя допълни, че обвиненията са следствие на 4 месеца и половина разследване.

Говорителят на главния прокурор обясни, че са събрани доказателства, че през януари месец трите лица са получили статут на бежанци в Германия. Решили са да се отправят към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации ИДИЛ и „Мюсюлмански братя“. На гръцко-турската граница са били спрени. Тогава се насочват към българо-турската. Пристигнали са в Пловдив от Александрополис, след това са се прехвърлили в София, с влак са стигнали до Свиленград, където на границата са задържани.

Границата с Турция при Малко Търново Снимки: БГНЕС

Границата с Турция при Малко Търново
Снимки: БГНЕС

Арнаудова обяви, че хората, които са им помагали са разпитани, както и свидетели с тайна самоличност. „Имаме доказателство от анонимен свидетел за това, че той самият е бил наясно за намеренията на лицата“, поясни тя.

съд

„Не мога да споделя от къде идват данните, нито какви способи са използвани, за да установим обстоятелствата, тъй като предоставянето на такава информация ще ни попречи в бъдеще да установяваме подобни лица и да им противодействаме адекватно“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя уточни, че обвинителният акт е внесен преди 4 дни.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин. Основните доказателства, сочещи за техните намерения се намират в техните телефони“, заяви Арнаудова. Тя напомни, че ако тримата задържани бъдат признати за виновни, могат да получат до 10 години лишаване от свобода.


Share Follow

Leave A Reply