Атентаторът от Ансбах Мохамед Далил, който е преминал на територията на Европейския съюз от България, се е оплакал от страната ни за “полицейско насилие”, съобщава немското издание ”Die Zeit”.

Самоубиецът е обяснил, че се страхува да бъде върнат в България, но от немския канал N-TV отбелязват, че засега твърденията не могат да бъдат доказани. Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик и член на партията на Левите.

снимка: AFP

Мохамед заявил, че през юли 2013 година е влязъл на българска територия от Турция и продължил към Сърбия, но на границата е заловен от граничните ни власти. Също така споделил, че е бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци, след което близо два месеца е държан в единична килия. По-късно бил преместен в бежански лагер.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентаторът от Ансбах заявил, че не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. След бомбардировка в родния му град Алепо, е ранен и имал метални осколки в крайниците си. Това го принудило да замине със самолет и стигне в Австрия, където е и опериран. Когато се възстановил, австрийските власти подготвяли връщането му в България, но Мохамед успява да избяга в Германия, където отново подава молба за бежански статут.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Според криминалисти и психолози, все още не е ясно кога Далил се е радикализирал. По време на обиск в жилището му в Ансбах, са открити големи количества материали и вещества, използвани за направата на взривни устройства, които според експерти по антитероризъм и балистика няма как да останат скрити.

.


Share Follow

Leave A Reply