От Европейския съюз официално обявиха, че българското председателство на Съвета на ЕС ще започне шест месеца по-рано – януари-юни 2018 г.

„Средствата за сигурност по време на председателството на ЕС ще са на база на доказани разходи, които МВР ще представи.“ Това каза пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева след правителственото заседание. По думите на Кунева събитията, които ще бъдат организирани по време председателството на ЕС са чудесно капиталовложение. „Всеки един българин след успешно председателство, когато каже от коя националност е, хората вероятно ще го свързват с културно събитие, което са видели, с българин, който познават и, ако щете дори страница, която са посветили на българското председателство“, заяви тя.Кунева

Тя допълни, че във връзка с комуникационната стратегия по отношение на председателството, всеки документ ще минава през Министерски съвет, за да могат да се съчетаят интересите и възможностите на всяко министерство да покаже най-доброто, което страната ни предлага. Вицепремиерът допълни, че председателството ще бъде центрирано в София, за да се спестят средства, но за делегациите ще бъдат разработени различни маршрути, чрез които те могат да посетят най-интересните места в страната. „Ще направя всичко възможно всеки български град да се отличи повече. Съзнавам, че ще бъде ограничена от тези средства, които българската държава реши, че може да вложи в председателството“, посочи още тя.

По думите й излизането на Великобритания няма да има отношение към приоритетите ни. „Щяхме да сме доволни, ако сме в тройка с Великобритания, тъй като те имат опитна администрация и много добри дипломати“, отбеляза тя, като уточни, че през есента предстои да се проведе среща на новата тройка – Естония, България и Австрия. На въпрос дали можем да използваме председателството на ЕС за по-бързото влизане на страната ни в Шенгенското пространство, тя отговори: „Много бих искала да видя България още по време на словашкото председателство в Шенген и това е правилното и необходимото, и няма никакви основания България да бъде извън Шенген. Това е лош избор, както за останалите европейски държави така и за България. Продължавам да бъде непримирима по тази тема“

„Поемането на председателството с 6 месеца по-рано, следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС.“ Това обяви външният министър Даниел Митов на своята Фейсбук-страница във връзка с приетите промени.

Даниел Митов снимка: БГНЕС

Даниел Митов
снимка: БГНЕС

Според съобщението публикувано в официалния сайт на Съвета на ЕС официалното решение за преправянето на графика е взето вчера.  Направените промени обхващат периода до 2030 г.

Към списъка със страните е добавена и Хърватия, която е последният член на съюза и не присъстваше в графика до сега. Хърватия ще председателства Съюза от януари до юни 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Решението за преразглеждане на датите за председателството на Съвета на ЕС идва след като Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Това наложи и българското председателство да започне 6 месеца по-рано заемайки мястото на Великобритания.

Вижте и пълния списък с председателствата на Съвета на ЕС до 2030 г. :

1


Share Follow

Leave A Reply