Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу трима сирийски граждани, обвинени в тероризъм.

Това са Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Обвинени са за това, че на 7-ми февруари 2016 г. са влезли на територията на България през границата с Гърция с цел да участват в престъпление като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тримата задържани са на възраст 20, 22 и 25 години. Те са били със статут на бежанци в Германия. През януари т.г. те решили да пътуват към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации ИДИЛ и „Мюсюлмански братя“.

За това свидетелстват намерените доказателства в мобилните телефони на задържаните. Има множеството снимки на бойци от „Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ. Засечена е и комуникация между тях с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“, посочват от държавното обвинение.

nakazatelen_kodeks_n_FObyVTS.jpg.720x420_q85_box-0,0,772,518_crop_detail

Тримата обвиняеми са пристигнали в Гърция на 5-ти февруари и са направили опит да се прехвърлят в Турция, където са спрени на граничния пункт. Решават да минат през България. На 7-ми февруари пристигат с автобус от Александрополис в Пловдив и след това се прехвърлят на друг за София. На следващия ден с влак са стигнали до Свиленград, преди да преминат границата с Турция са спрени и арестувани.

Границата с Турция при Малко Търново<br /> Снимки: БГНЕС

На 12-ти февруари на тримата задържани е наложено наказание лишаване от свобода за шест месеца. Към момента те се намират в следствения арест на ул.„Майор Векилски“ в гр. София

СЪД1

снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото за 2-ри август и е потвърдил мерките им за неотклонение „Задържане под стража“. Ако задържаните бъдат признати за виновни могат да получат до 10 години лишаване от свобода.


Share Follow

Leave A Reply