Народното събрание гласува и прие на първо четене Закона за противодействие на тероризма със 133 гласа „за“, 5 – „против“ и 14- „въздържал се“.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Законодателството предвижда от министър-председателя да бъде учреден Национален оперативен щаб, който да бъде председателстван от министъра на вътрешните работи. В неговия състав ще влизат още  министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници, главният прокурор или определен от него заместник-главен прокурор и други длъжностни лица, представляващи институции, които имат задължения за изпълнението на националния план.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи снимка: БГНЕС

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи
снимка: БГНЕС

Предвидени са три нива на заплаха според обстоятелствата и сведенията, с които страната разполага. „Трето ниво“ отговаря на най-ниската степен на заплаха, като при него има информация, която предполага ниска вероятност за извършване на терористичен акт. При „Второ ниво“ има реална възможност за извършване на атентат, позоваваща се на информация за обекти и събития в страната и съседните на нея държави. „Първо ниво“ отговаря на най-високата степен на опасност от терористичен акт, като за него съществуват всички предпоставки.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Законът предвижда да може да бъде въведено извънредно положение, като правомощия да направят това ще имат президентът и Народното събрание. Антитерористичният закон дава на въоръжените сили на страната правомощия, каквито полицейските не са имали до момента. Военните ще могат да проверяват лични документи, да правят обиски, както и да използват сила срещу граждани, които отказват да изпълняват техните разпореждания. Неподчинилите се могат да бъдат задържани или да им бъдат налагани административни наказания и глоби в размер на 500 до 2000 лв. или имуществени санкции от 3000 до 10 000 лева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ако трябва да бъдат извършени разузнавания с цел национална сигурност, ще може да бъдат използвани СРС-та, като срокът за тяхното ползване може да бъде удължен. На лица, заподозрени в участие за подготовка на терористични атентати могат да бъдат налагани съответни ограничения.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Народното събрание прие дефиниция на понятието „терористичен акт“: предизвикване на взрив, извършване на палеж, замърсяване на околната среда или други действия, които застрашават населението или създават опасност за живота или здравето на човек, причиняване на значителни имуществени вреди или настъпване на други тежки последици, вземане на заложници, както и заплахата да се предприемат такива действия с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или да се принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо в кръга на неговите функции.


Share Follow

Leave A Reply