Днес народните представители ще гласуват мерките за борба с тероризма, които са заложени в антитерористичният закон. Те бяха предложени от Министерския съвет.

снимка: БГНЕС

Проектът цели да подпомага институциите при взимане на мерки за защита и отговор на потенциални терористични заплахи. Предвижда се националният антитерористичен център да бъде разположен в управлението на ДАНС и да предава информация, необходима за предотвратяване на заплахи. Редом със специализираните служби и вътрешното министерство, в борбата с тероризма ще се включи и военното министерство.

снимка: БГНЕС

Също така в закона е предвидено, че ще се отнемат документи и задържат лица, за които има информация, че са замесени в подготовка на терористичен акт. Според предложените промени, министърът на вътрешните работи ще определя със заповед степените на заплаха в страната и по какъв начин да се предприемат мерки.

снимки:БГНЕС Румяна Бъчварова

снимки:БГНЕС
Румяна Бъчварова

Министър Бъчварова при представянето на проекта пред кабинета заяви- “Очаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение.“


Share Follow

Leave A Reply