Народното събрание гласува кандидатурата на Карина Караиванова за председател на КФН и я прие. „За“ гласуваха 139 народни представители, „против“ – 24, а 11 се въздържаха.

НС

снимка: БГНЕС

По време на обсъждането от БСП заявиха, че няма да подкрепят Караиванова, защото сроковете за процедурата са били съкратени. От ДПС казах, че ще я подкрепят, въпреки че смятат процедурата за опорочена. Представители на Патриотичния фронт казаха, че ще подкрепят Караиванова, защото според тях „си заслужава“. Карина Караиванова беше предложена за председател на КФН от ПГ на ГЕРБ.

Карина Караиванова Снимка: БГНЕС

Карина Караиванова
Снимка: БГНЕС

Карина Караиванова е родена на 12 юли 1975 г. Завършила е икономиката в СУ „Св. Климент Охридски“. Магистър е по финанси и банково дело, СУ „Св. Климент Охридски“. Получила е допълнителна квалификация в различни образователни институции в Ирландия, Холандия, Япония и България. От февруари 2003 г. е в дирекция „Национален фонд“ на Министерството на финансите като последователно заема позициите експерт, началник на отдел и директор. От началото на 2011 е директор на дирекция „Национален фонд“. В периода декември 2012 – февруари 2013 г. е заместник-министър. Карина Караиванова е работила като счетоводител по „Проект за развитие на районите с минна и стоманодобивна промишленост“ на програма ФАР към Министерство на труда и социалната политика и финансов аналитик в „Напредък Холдинг“ АД. В периода август 2003 г. – август 2010 г. заема длъжността началник на отдел в дирекция „Национален фонд“ в МФ и подпомага изпълнението на функциите на дирекцията като Компетентен орган по програма САПАРД и подпомага изпълнението функциите на дирекцията на Сертифициращ орган за Оперативните програми, съфинансирани от Европейски фонд за регионално развитие, с изключение на тези, съфинансирани и от Кохезионния фонд. Координира и участва в подготовката на дирекция „Национален фонд“ за управление на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, координира процеса на подготовка за преминаване към Разширена децентрализация по програмите ФАР и ИСПА и координира изпълнението функциите на дирекцията като компетентен орган по програма САПАРД.

Карина Караиванова снимка: БГНЕС

Карина Караиванова
снимка: БГНЕС

„Няма да правя ревизия на предишното управление на КФН.“ Това каза новият председател на КФН пред журналисти след като положи клетва. Като свой приоритет за новата длъжност тя определи завършването на оценката и качеството на активите не пенсионните дружества. „Това, че съм единствен кандидат, не е моя вина“, категорична бе Караиванова, като обясни, че не се притеснява от конкуренцията.


Share Follow

Leave A Reply