Конституционният съд премахна три от общо шестте въпроса от референдума иницииран от „Шоуто на Слави“. Решението е прието единодушно с 12 гласа. Съдът установи като противоконституционни въпросите, засягащи намаляването на броя на депутатите на 120, електронното гласуване и мажоритарния избор на полицейски шефове – пряко от народа.

Въпросите, които екипът на Слави Трифонов предложи са следните:

1.Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2.Подкрепяте ли броя на народните представители да бъде намален на 120?
3.Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4.Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5.Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6.Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Екипът на „Шоуто на Слави“ поде инициатива за организирането на национален референдум и стартира събирането на подписи на 10 ноември 2015 година. Под инициативата се подписаха успя близо 600 хиляди души.

На 12 май със 131 гласа „За“ беше прието да се проведе референдум съвместно с президентските избори. ПГ на ГЕРБ не участва в дебатите, защото заяви, че ще подкрепи всичките 6 въпроса. Още същия ден президентът на Република България Росен Плевнелиев критикува решението на Парламента за приемане на референдума на Слави Трифонов. Няколко дни по-късно той обяви, че ще сезира Конституционния съд, за да се произнесе по въпросите от референдума


Share Follow

Leave A Reply