„Разбира се, ако цената на транзита е по-висока, както нашите украински колеги казват, ще се отрази на цената на транспортирането и на крайната цена на газа за потребителите в Турция. Поради тази причина Турция се интересува от получаване на газ директно, заобикаляйки други транзитни държави.“ Това каза руският енергиен министър Александър Новак по телевизионния канал „Россия 24“, цитиран от ТАСС.

Александър Новак снимка: БГНЕС

Александър Новак
снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на транзитния газ през Украйна се повишава, затова Турция може да потърси алтернативен вариант за получаване на синьото гориво. В резултат на това може да се възобнови изграждането на спрения през декември 2015 г. газопровод „Турски поток“. Проектът беше прекратен заради влошилите се отношения между Турция и Русия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Новак допълни, че  в проекта е предвидено изграждането на поне една линия на тръбопровода с доставката на 15.75 млрд. куб. метра газ годишно. Този обем е бил предназначен за турските потребители.

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети русия на 9-ти август. Това ще е първата среща между държавните глави на Русия и Турция след началото на затоплянето в отношенията им.


Share Follow

Leave A Reply