„С гръцкото правителство имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той обясни, че между двете държави е заявено сътрудничество в сферата на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

_J2A6551

От изявлението на премиера стана ясно, че ще бъде възобновен проектът за петролопровод между Бургас и Александруполис. Освен това двете държави искат да свържат двете ключови пристанища с железопътна транспорта връзка, която е пример за добросъседство и ще увеличи стокообмена. Борисов обяви, че между Гърция и България има 3,5 млрд. стокообмен.

Бойко Борисов и Алексис Ципрас

Бойко Борисов и Алексис Ципрас

Премиерът коментира и въпроса с Шенген. Той обяви, че и двете държави са на границата на ЕС и не е честно само Гърция да е член на Шенген. Борисов отбеляза, че южната ни съседка винаги ни е подкрепяла по този въпрос. „Ние като държава в момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност, а и наш ангажимент към ЕС“, категоричен е премиерът на България. Борисов обясни, че в областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени.

_J2A6560

На срещата между премиерите бе обсъден и проблемът с наводненията в Гърция, причинен от изпускането на вода от български язовири. Борисов обяви, че България ще направи системите си за предупреждение и освен това 80% от язовирите ще бъдат пълнени само наесен, за да могат да бъдат буфер и да не заливат гръцки територии.

Бойко Борисов и Алексис Ципрас

Бойко Борисов и Алексис Ципрас

_J2A6685

Бойко Борисов и Алексис Ципрас

„По отношение на енергийните проекти трябва да бъдем по-гъвкави“, заяви още Борисов. Той обясни, че и двете държави са външна граница за ЕС, поради тази причина трябва да се постигат такива проекти и резултати, които да не изключват нито една от държавите. „Надявам се енергийните министри да са направили всичко възможно да се пуснат конкурсите и да започне изграждането на интерконектор между България и Гърция“, допълни министър-председателят ни.

„Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, категоричен е премиерът на България.

_J2A6409

Заседанието на Съвета за сътрудничество между правителствата на България и на Гърция

„Искам да подчертая, че днешното посещение е много важно за нас, тъй като имаме възможността за междуправителствено заседание на високо равнище да направим едно ново конструктивно сътрудничество между двете страни“, коментира от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той обясни, че двата народа имат много дълбока връзка и са имали мъдростта да изковат едни конструктивни взаимоотношения. Ципрас покани Бойко Борисов на работно посещение в Гърция.

_J2A6455

Заседанието на Съвета за сътрудничество между правителствата на България и на Гърция

Днес министрите подписаха и програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между правителствата на Република България и Република Гърция за периода 2016 – 2018 г. Подписана е и Съвместната програма за действие в областта на туризма, отново за същия период.


Share Follow

Leave A Reply