След взетото решение от страна на американския военен министър Аштън Картър да не се обърне към Конгреса, министерството на отбраната на САЩ няма да даде военна помощ на Пакистан в размер на 300 милиона долара, въпреки вече взетите мерки за борба с екстремистката мрежа “Хакани“ и успехите в провинция Северен Вазиристан, съобщава агенция “Ройтерс“.

снимка: EPA/БГНЕС

Говорителят на американското военно министерство Адам Стъмп заяви, че правителството на Пакистан този път няма да получи финансова помощ, защото секретарят не е установил, че властите в Исламабад полагат достатъчно усилия срещу мрежата „Хакани“. “Това решение не намалява значимостта на саможертвата на пакистанската армия през последните две години“, допълва Стъмп.

снимка: БГНЕС

Въпросната сума е по програмата “Фонд за коалиционна подкрепа“ и е предназначени за борба срещу тероризма. Пакистан получава най-много пари по програмата на щатското отбранително министерство.

снимка: EPA/БГНЕС

Въпреки взетото решение от американска страна, отношенията между САЩ и Пакистан се влошиха през последните 10 години, тъй като американските политици изпитват недоволство от нежеланието на властите в Пакистан да се борят открито срещу ислямски групи като пакистанските и афганските талибани, както и срещу „Хакани”. Според данни на военното министерство на Съединените щати около 14 млрд. долара са отпуснати на Пакистан по тази програма от 2002 година насам. Мнозина в Конгреса са твърдо против поредно отпускане на финансова помощ.

 


Share Follow

Leave A Reply