„Турция разполага с неоспорими доказателства, че Фетхуллах Гюлен е човекът, който е заповядал да бомбардират турския парламент в нощта на метежа на 15 юли.“ Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за базираната в Катар телевизия „Ал Джазира“. Интервюто е цитирано от турския вестник „Миллиет“ и преразказано от БТА. В отговор на въпрос какви са доказателствата, Ердоган изтъкна, че най-сериозното от тях са показанията на началника на генералния щаб Хулуси Акар.

Хулуси Акар и Реджеп Ердоган снимка: ЕРА/БГНЕС

Хулуси Акар и Реджеп Ердоган
снимка: ЕРА/БГНЕС

Ердоган описва Фетхуллах Гюлен като „не особено умен човек, който разказва пророчески притчи, разплаква слушателите си и ги манипулира“. Имало обаче хора, които му вярвали и са инвестирали сериозни суми в него.

Фетуллах Гюлен снимка: БГНЕС

Фетуллах Гюлен
снимка: БГНЕС

„Никога не бих използвал право, което не ми е дадено от турския народ. Аз не съм деспот или диктатор. Ако народът реши да се премине към президентска система, тогава ще изпълня дадените ми пълномощия. Аз не разполагам със силата да използвам право, което не ми дадено от конституцията. Това е принципът на Тайип Ердоган. Искам целият свят да знае това“, непоколебим беше турският президент. Той отново затвърди, че страната е принудена да разчисти всички представители на организацията на Гюлен ФЕТО, за да бъдат избегнати „вторични трусове.“

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

„Ние искаме армия, притежаващa високо самочувствие, но в същото време да бъде армия от хора, които обичат родината си до такава степен, че да бъде изключено да насочат танковете срещу собствения си народ. Ще изчистим държавата от всички елементи на ФЕТО и ще я построим отново, от нулата“, каза Ердоган.

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

„Визитата в Русия е важна за ситуацията в региона. Турция е важна и силна държава. Русия също е силна и голяма държава. Важно за региона е, че ще бъдем рамо до рамо. Русия, Иран, Ирак и Турция, даже Ливан, трябва да се съберат по проблема за кризата в Сирия.“ Така турският президент коментира предстоящата си среща с държавния глава на Русия Владимир Путин. Ердоган подчерта, че тя е била организирана още преди събитията от 15-ти юли.

 


Share Follow

Leave A Reply